Start Mat Bak
Lundström  & Geisler

©2015-2020

Vaniljsås

Smaksättningar


1. Häll mjölk och vispgrädde i en kastrull. Dela och skrapa ur vaniljstången. Ha i både stång och skrapet i kastrullen.
2. Hetta upp tills det precis börjar koka. Ta av från värmen och ta ur vaniljstången.
3. Vispa äggulor och socker tills det är fluffigt och nästan vitt. Tillsätt eventuell Maizena och vispa smeten så det inte är några klumpar kvar.
4. Häll i den heta mjölken i en fin stråle samtidigt som du vispar. Detta kallas temperering och innebär att äggen då värms upp sakta. Om man häller i allt på en gång kommer de koagulera.
5. Återför smeten till kastrullen och sätt på medelvärme.
6. Rör hela tiden, helst med en träslev och låt det här ta sin tid, särskilt om det är första gången du testar.
7. När såsen tjocknat till önskad konsistens eller har en temperatur på 80-82 grader tar du av den från värmen.
8. Häll såsen genom en sil för att få bort eventuella klumpar. Låt den antingen vila övertäckt i kylskåpet över natten eller servera direkt.
Tips
– Ett sätt att kontrollera så konsistensen är den rätta är att man rör i såsen med en träslev. Ta upp den och dra med fingret på baksidan av sleven. Om spåret som bildas är kvar utan att det rinner in vätska i det så är såsen tillräckligt tjock. Om spåret rinner ihop igen så låter man den vara kvar på värmen ett tag till.
– Se för sjutton till att ha all utrustning redo innan du börjar – bunke till den färdiga såsen och en sil att passera den genom. För när såsen är tillräckligt varm har man inte tid att leta en massa i köket.
–Man kan även ha i lite Maizena. Dels blir den då lite tjockare och dels blir den inte lika värmekänslig.

5 portioner