Start Mat Bak
Lundström  & Geisler

©2015-2020

Het Kinesik gryta med Tofu

Sås

  1. Blanda ihop såsen och ställ åt sidan.
  2. Börja med att skala vitlöken och ingefäran och riv den sistnämnda fint med rivjärn. Dela scharlottenlökarna på längden och skiva dem därefter tunnt. Tofubiten kan med fördel förberedas 1/2 timme innan matlagningen med att man pressar ut vätskan ur den med hjälp av en handduk som tofun viras in i och en tung skärbräda som man lägger ovanpå som press. När tofun är färdigpressad så tärnar man upp den i 1cm stora kuber. Skär sedan paprikan i 1cm breda strimlor.
  3. När alla ingredienser är förberedda så hettar man upp oljan i en wok eller gryta (man tager vad man haver). Riktigt varmt ska det vara och när så är fallet så slänger man i den pressade vitlöken och ingefäran och fräser under omrörning ca. 10sek. Tillsätt därefter scharlottenlöken och woka den en snabbis innan paprikan tillsätts. Woka även den en kortis innan tofun slängs i och låt hela härligheten wokas under ständig omrörning ca. 1min. Det är viktigt att man inte slänger i allt med en gång utan varje ingrediens ska få sin lilla stund innan nästa slängs i.
  4. När så minuten gått så sänk värmen och häll på den förberedda såsen. Låt alltsammans koka upp och puttra tills såsen tjocknat. Blir den för stabbig och tjock så åtgärda detta med en skvätt vatten.
  5. Servera med ris eller nudlar.
4pers.

Grytan