Start Mat Bak
Lundström  & Geisler

©2015-2020

Ättiksgurka

Koka upp vatten och salt. Rör ut saltet. Låt svalna helt. Häll nu saltlagen över gurkorna och låt stå kallt i ett dygn.

Se till att burkarna är urtvättade och sterilisera dem gärna i ugnen på 100°C i 30 minuter. Häll av saltlagen och lägg gurkorna i burkar. Stoppa in lite trevliga blad på sidorna och strö på lite senapsfrön. Allt för den goda smaken.

Nu är det dags att koka ättikslag. Var noga med att du använder rätt styrka för det finns olika. Följande info kommer från Perstorp Ättika:

1 dl ren ättika 24% + 1 dl vatten ger 2 dl 12% ättiksprit

1 dl ren ättika 24% + 3 dl vatten ger 4 dl 6% inläggningsättika

Koka upp ättika, vatten och socker. Häll lagen rakt över grönsakerna och lägg locket på.

Låt svalna och förvara i kylskåp. Efter 3 veckor har dina grönsaker blivit klara och nu kan du börja mumsa. Hållbarheten är mellan 6-12 månader.


Receptet kommer från Vår Kokbok 1993.

3 Burkar.

Ättikslag

Saltlag